вторник, 24 януари 2023 г.

"Книга на нощта" - Холи Блек (Ревю)

 

Заглавие: "Книга на нощта"

Автор: Холи Блек


Издателство: Сиела

Превод: Мариана Христова

Брой страници: 528

Година: 2022

Напоследък не ми се пише. Чете ми се. Не ми остава много време за четене, камо ли за писане. Разконцентрирана съм, случват се разни неща около мен и всичко изглежда много разпиляно. До известна степен, заради това се бях и отказала да пиша за тази книга. Но пък нещо ме гложди. Харесвам Холи Блек. Много харесах поредицата й за Джуд и Кардан. Това не е висока литература, развлекателна е. Няма дълбок съкровен смисъл, нито философски примки. Има добра доза напрежение, мрак и емоции в отлични пропорции. 
Холи Блек - Мрачната кралина на фентъзи жанра, ме изненада приятно и този път. "Книга на нощта" е различна от "Жестокия принц". Няма я жестоката красота на царството на феите. Няма я хипнотизиращата магия и изгарящата омраза, която движи героите й. Но Чарли Хол и Сие са чешити по свой собствен начин, който много ми хареса. 


Може би оттам е редно и да започнем - Чарли хол, измамница, крадла и първенец във взимането на лоши решения, на които държи и отстоява до последно.
Чарли не е класическата главна героиня, с която сме свикнали. Тя просто оцелява в свят, изпълнен с мрачна магия, свят, в който сенките оживяват  и се превръщат в пефектните оръжия. Докато Чарли просто притежава чевръсти пръсти и добър тайминг. Тя е аналогов играч в дигитален свят. И все пак Чарли е най-добрата. Не е най-опасната. О, има далеч по-опасни и страшни чудовища от нея. Но ако търсиш някой да ти свърши работа, там къдото всички други са се провалили, Чарли Хол е твоят човек. 
 
Книгата започва в период от живота на Чарли, когато тя тъкмо е закрепила някак си всичко. По-скоро всичко виси на тънък косъм, на тропоска, провиснало от един край, скъсано от друг, но все още криво-ляво закрепено. Сестра й е жива и здрава и се бори за оставането си в колежа. Чарли най-накрая има мъж до себе си, който не е пълен задник или пълен мухльо. Човек който не се интересува от миналото й и винаги е там, когато има нужда от него. Човек, на когото всъщност може да разчита. На когото може да се опре. За пръв път в живота на Чарли пристътства известна доза сигутност и спокойствие. 

Но, разбира се, това е на път да се промени. Иначе нямаше да има кнга. Хлабавите шевове ще се разкъсат и животът й бързо ще се върне в обичайното си русло - преследвания, бой, страх, измами, заплахи, врагове, кражби. Добрите стари времена. Мястото, от което със зъби  нокти се опитва да се измъкне, е именно и мястото, на което се чувства цяла, като удобна кожа, която навлича върху крехкото си съществуване. 


Холи Блек този път е избрала да действа класически. Главите се редуват една в миналото една в бъдещето. Образът на Чарли постепенно се сглобява и добива плътност, а действията й - смисъл. Чертите й стават ярки, а изборите разбираеми. Празната черупка на лошото момиче се превръща в човек от плът и кръв. Човек, опознал различните страни на живота. Човек намерил нещо, хубаво в живота си, което иска да запази, намерил нещо, за което иска да се бори. 

А ако има човек на тази земя, който може да ти създаде проблеми, това е Чарли Хол - най-добра във взимане на лоши решения, от които обаче никога не се отказва.
"Книга на нощта" от Холи Блек е една от онези истории, които те карат да се усмихваш зловещо, разгръщайки страниците й, докато черно задоволство обгръща мислите ти. Каквито и завишени очаквания да имах, оправдаха се. Очаквам втората книга с нетъпение. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар