сряда, 22 януари 2020 г.

"Жената-котка: Крадец на души" - Сара Дж. Маас (Ревю)



Заглавие: "Жената-котка: Крадец на души"


Автор: Сара Дж. Маас
Издателство: Сиела
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Година: 2019


Брой страници: 392


Познаваме Сара Дж. Маас от поредиците й "Стъкленият трон" и "Двор от рози и бодли", които несъмнено поставиха нови правила в света на YA фентъзи жанра. Сара пише изключително увлекателно, богато и омагьосващо, умее да събужда силни емоции у своите читатели, да ги направи съпричастни с историята на героите си и да им влезе под кожата за дълго.


Така че когато Сиела обявиха новото си заглавие от поредицата DC Комикс икони и видях, чие име стои на корицата. вече бе решено, че ще се чете. Само си представете един от най-силните и зашеметяващи образи в комикс културата описана от Кралицата на YA фентъзито. Няма какво да се обърка. 

Селина Кайл е много неща. Тя е грижова сестра, единственият човек, който се грижи за малката Маги. Макар и самата тя да е все още непълнолетна, Селина прави всичко по-силите си, за да осигури покрив и храна за по-малката си сестричка, както и пари за прегледите и лечението й. Маги страда от нелечим белодробен рак, който изсмуква бавно и мъчително силите от тялото й. И колкото по-трудно става, толкова по-ожесточено се бори за нея Селена, превръщайки се в един от Леопардите на Фалконе, подземния бос на Готъм. 
Двете момичета някак се справят, докато един ден социаните и полицията идват на проверка, заради майката им, и всичко отива по дяволите. Селина и Маги са разделени, едната отива в пансион, където шансовете да оцелее са нищожни, имайки предвид здравословното й състояние. И отново за да спаси сестричката си, Селина сключва сделка с Дявола, сделка с Гул. Маги е преместена в добро и грижовно приемно семейство в хубав квартал, при хора, които ще се грижат за нея. А Селина се превръща от Леопард в един от най-добрите убийци. За да се завърне две години по-късно отново в Готъм (в образа си на Холи Вандърийз) и да вкара в действие своя мащабен план за промяна на града. Всичко започва с една кражба, толкова изкусна, че никой не разбира за нея. 

Но както знаете, Готъм отдавна е под закрилата на прилепите. И докато Брус Уейн е на мисия извън града си, Батуинг не позволява на престъпния свят да превземе отново териориите си. Люк Фокс е млад мъж, които страда от посттравматичен синдром от времето си на служба във военоморския флот. Не е лесно да загърбиш ужаса на войната, нито да понесеш отговорността за поверениете ти животи. Но най-трудно е да продължиш да живееш, когато другарите ти са мъртви. Люк Фокс произлиза от богато семейство, което му позволява да развива интереса си към инженерните науки и да прави причудливи ъпгрейди по констюма си. И да не забравяме, че е минал през школовката на самият Брус, който е негов близък приятел. Така че до известна степен може да се каже, че Люк се е научил да контролира проблемите и способностите си. 
До деня, в който в съседния апартамент се нанася Холи - стройна красавица с разкошна руса коса, която по всичко си личи, че е просто една млада разглезена, оттегчена от парите си богаташка.

А и Люк си има по-големи проблеми, с които трябва да се справи от раздразнението си към новата съседка. В Готъм започва серия от показни грабежи, а този, които стои зад тях сякаш си играе с Люк. 


Сара гради едни от най-впечатляващите драматични образи, изтъкани от самоирония, несигурност, смелост, отчаяние и вътрешна красота, каквато несъмнено ще ви накара да се влюбите я тях. Тя е върховната кралица на Драматичното появяване на сцената, което превръща книгите й в нещо наистина зрелищно, което ще прикове вниманието ви.




Няма коментари:

Публикуване на коментар