вторник, 16 октомври 2018 г.

"Молитва към морето" за живота на едно дете

"Молитва към морето" е жест. Тя е призив, послание и милиарди частици обич и грижа.
Прекрасно издание на Обсидиан - твърди корици, 48 подплатени страници, с прекрасни илюстрации, дело на британския художник Дан Уилямс и вероятно по-малко от 48 реда вътре. Ще ви отнеме може би около минута-две, за да я прочетете и цял живот, за да мислите за нея.

"Молитва към морето" е призив за повече толерантност, призив за живот. Вдъхновена и посветена на тригодишния Айлан Кюрди, който през 2015 година се удавя в Средиземно море, докато бяга със семейството си от войната, тя е едно напомняне кои сме, какви сме и защо сме тук. 

Тези няколко изречения, които ще намерите вътре между кориците на "Молитва към морето" са написани от името на един баща, които стои на брега на морето с тригодишния си син на ръце и жена си и чака лодка, която ще ги отдалечи от войната. Той разказва на сина какъв е бил света преди войната, какви са били цветовете в него, как е звучал смеха, как е изглеждало щастието и разбирателството


.


"В Стария град, кипящ от живот,имаше джамия за нас, мюсюлманите,църква за нашите съседи християнии огромен сук, където всички се пазаряхмеза златни медальони, пресни продуктиили булчински рокли.“



Не знам, дали можете да си представите болката на един баща, който знае, че синът му не познава друг свят освен този на войната. Аз се опитвам. И не мога. И не искам. И ме е страх изобщо някога да разбера. 

Заклещени там на ръба на света, притиснати от едната страна от безмилостната война, която е отворила грозната си паст и разрушава всичко по пътя си с острите като бръснач зъби - сградите, животите и сърцата на хората, те са обърнали взор към другата страна на морето, там където ги очаква новия им живот. На място, където не са желани, сред хора, които не ги искат, които не изпитват грам съчувствие и симпатия към тях. Защото тези семейства с тригодишните деца като това на Айлан Кюрди ще платят греховете на целия свят. Ще платят греховете на Великите сили, които воюват задкулисно помежду си, използвайки държавите в Близкия изток като мечове, като лесно заменими средства. Ще платят и грехове на своите съграждани, които подчинени на религиозното си възпитание и възприятие за света ще опитат да подчинят този свят на своите разбирания и с това ще навлекат върху всички гнева и желанието за мъст на хората от другата страна на морето. 

Изправени там на този бряг като в преизподнята - без път назад и изпълнени със страх от пътя напред, те отправят молитва към всичко, на което човекът някога се е молил - към боговете, към природата, към стихиите, към всяка сила, която е някъде там отвъд и е готова да ги чуе. Това е молитва, която всеки родител несъмнено е отправял по един или друг, или без повод в живота си. Ала на тази молитва към морето в този момент е заложено всичко, целия живот, целия свят на това семейство, заложен е животът на тяхното дете. 



"Защото тази вечер мога да мислясамо колко дълбоко е морето,колко необятно и равнодушно е то.И колко безсилен съм азда те опазя от него.“




Задушавам се. В моменти като този двегодишната ми дъщеря не разбира защо майка й се тресе плач с усмивка на лицето, докато е я прегърнала силно като мечка. Тя е единственото, което позволява на кислорода да стига до гърдите ми. 

Не си затваряйте очите за тази история. 

2 коментара:

  1. Четох други две негови неща ловецът на хвърчила и всички сияйни слънца и двете са прекрасни и разтърсващи. Горещо ги препоръчвам на всеки мислещ човек

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен това ми е първата среща с Халед Хосейни, но вярвам, че скоро ще дойде ден за следващата ни среща.

      Изтриване