четвъртък, 20 януари 2022 г.

"Карневал" - Д.Г.Хорс (Ревю)



Заглавие: "Карневал"
Автор: Д.Г.Хорс

Издателство: Ерове

Брой страници: 92
Година: 2021
 
 
"Карневал" е първата книга на Тодор Станчев, която излиза под логото на издателство Ерове. Съдържа десет кратки разказа, които с лекота обхващат и притеглят противоположностите една към друга. 
Някои от разказите ще докарат усмивка на лицето ви, други ще проскърцат зловещо с нокти по вратата. Ще ви донесат тъга, после утеха. Но преди всичко ще ви поднесат разнообразие. Разказите от Карневала са странна микстура от цинизма на съвременното и античността на миналото, оплетени едно в друго. 
Тодор Станчев стъпва върху знанията си и създава истории около детайлите. Сещам се за онзи съвет на Краля. В който казва, че идеята е като вкаменелост. Ти си човекът, който трбва да я изкопае, изчисти и култивира. Тодор Станчев е направл точно това - превърнала е вкаменелостите си в кратки разкази.
Какво са вкаменелостите в този слупай - ами някой обичай, легенда, суеверие, някоя стара приказка, окултни предмети или изживявания. Зрънце истина, зрънце душа, понякога дори налудничава фантазия, около която се изгражда историята. Не всички разкази ми влязоха под кожата. Не всички се превърнаха в акорди. Но това ме кара да се замисля за нещо друго. Всички сме различни. А това означава, че всеки ще намери нещо за себе си сред историите на Tодор Станчев.

Силно впечатление ми направи преплитането на окултно и мистицизъм със суровата реалност. Героите на тези истории са толкова истински, колкото е и съседът от горния етаж или фризьорката ви, кредитния ви консултат в банката, хора от плът и кръв, пълни с недостатъци, особености и човечност. И в същото време се намират някъде извън времето и пространството, обсебени от своята мания, от своята същност, оголена безкромромисно пред читателя. 

Лесно е да залепим етикет на нещо, да сложим клеймо. Но истории като тези, които ще откриете сред страниците на "Карневал", ме карат да се замисля за това, колко цветове стоят зад един етикет. Кара ме да е замисля за различните лица, пред които понякога се изправя приемствеността. Колкото и шантави да са те. Колкото и да са различни от нашето собствено възприятие. Не е нужно да приемем нещата, които не разбираме, които са далеч от нас като светоглед, морал, амбиции, вяра, принципи, ценности, жекания, мании. Нужно е просто да не ги осъждаме.
"Карневал" ще ви предложи пъстър калейдоскоп от кратки истории, които ще ви провокират. По-интересно е как. 
 



***Благодаря на Издателство Ерове за предоставената възможност! ***

Няма коментари:

Публикуване на коментар