петък, 26 юли 2019 г.

"Сянка и кост" - Лий Бардуго (Ревю)

Трилогията за Гриша на Лий Бардуго не е нещо ново. Мнозина от вас вече са я чели, убедена съм. Чудя се, единствено защо аз самата я пропускам от толкова време насам. Не е като да не съм чела положителни отзиви за нея. Или пък да е защото не обичам този жанр. Не, и това не е. Наистина нямам логично обяснение. Но ето че се сдобих с тези книги едва преди месец, когато Егмонт пуснаха специалната си кутия посветена на Гриша, заедно с трите книги вътре, естествено. И моя милост, разбира се, си я поръча, съвсем спонтанно и съвсем логично. Това е книжна кутия все пак.

Вселената на Гриша е интригуваща.

Алина и Мал израстват заедно. Две сирачета, чиято връзка расте все по-силна с всеки ден. А приятелството им разцъфтява в любов. Или поне от страна на Алина. Тантурестият добродушен Мал с годините се превръща в чаровен и силен младеж и в най-добрият следотърсач. Така че не е толкова трудно да си паднеш по него. А самата Алина израства невзрачна и незабележима покрай него. Скъп приятел от детството му и още една от тайно припадащите под него девойки.


Но Лий Бардуго не оставя нищо на течението. Водата се завихря бързо и всичко се променя за секунди, за редове. Алина и Мал вече са пораснали, Алина е млад картограф, а Мал - следотърсач в Първата армия на царя на Равка - една някога могъща страна, сега разделена на две от Долината на смъртта. Първа армия бива внезапно нападната и когато насред хаоса и битката Алина вижда своя приятел ранен, отчаяна да го спаси, тя призовава слънцето и избухва в ослепителна светлина. Явление само по себе си достатъчно да убие и откаже врага от по-нататъшни действия. Първа Армия е спасена от невзрачната Алина, която преди десет години е била тествана за магия и не е показала никакви заложби. А ето я сега неспособна сама да повярва на случилото се.


Водовъртежа от събития разхвърля чувствата на двамата приятели и ги захвърля на срещуположните краища на тази история. Самият Тъмнейший взима под крилото си младото момиче, за да я отведе отведе в столицата, където може да се обучава при Гриша. А това само по себе си е достатъчно, за да му омекнат краката на човек. По ред причини. Да не забравяме, че Тъмнейший е най-могъщият човек в Равка и може би втори по власт и влияние след Царя. Освен това въпреки годините си се оказва младолик и привлекателен - красив и опасен. Алина нагазва в дълбокото от веднъж, без подготовка, без време за размисъл. Става част от нещо непознато и плашещо, част от нещо, от което изобщо не иска да бъде част. Но няма избор. И единствената протегната ръка е тази на опасния Тъмнейший, който я притегля ловко и силно към себе си.


На Алина й предстои да направи няколко прозрения и да вземе някои важни решения. Решения от които зависи бъдещето на Равка, защото именно тя е ключът към унищожението на Долината на смъртта. Но да знаеш, че можеш нещо и да знаеш как да го направиш са две съвсем различни неща.


Трябва да призная, че Лий Бардуго е съумяла да балансира изключително добре историята си - тя е дълга точно колкото трябва да бъде, с добри паузи и достатъчно динамичност и наситеност на действието. Като че ли ми липсваше малко плътност в характерите, но това може и да е желан ефект. Все пак да не забравяме, че това е първа книга от трилогия. Силно се надявам миналото на героите да оцвети още по-ярко мотивацията и действията им в следващите книги. Вярвам, че миналото на Алина и Мал ще бъде разкрито, но това, което ме интригува дори повече,е миналото на Тъмнейший. Искам да видя мрежата, която подсилва характера му, поведението му, идеалите и целите му. Искам да видя, докъде ще доведе всичко. Искам да видя и какво ще направи Алина.


М-м, и освен това едно неразпечатано писмо ме очаква вкъщи. Какво ли пише там? :))






Няма коментари:

Публикуване на коментар