четвъртък, 9 февруари 2023 г.

"Били Съмърс" - Стивън Кинг (Ревю)

 
 
 
Заглавие: "Били Съмърс"

Автор: Стивън Кинг


Издателство: Бард

Превод: Катя Перчинкова

Брой страници:512

Година: 2021

 

И като съм влязла в Кинг серия. След "Колорадеца" минавам на "Били Съмърс", която също носи лек криминален нюанс. Даже хич не е лек. Направо си носи тежката мъгла на трилъра. Аз не съм човекът, който ще отсече, че това е "Добрият старт Кинг, който чакаме да видим след толкова години". По-скоро съм от феновете, които харесват безапелационно един от любимите си автори и се наслаждават на всяка негова книга. Без значение, дали ще акцентира върху паранормалната сюжетна линия или върху криминален сюжет. 
 
Кoй е Били Съмърс всъщност? Бивш снайперист, ветеран от войната, самотник, а понастоящем наемен убиец. Били е сред най-добрите в занаята, затова и може да си позволи лукса да си избира, кои поръчки да поеме и кои не. И го прави. Били убива само лоши хора. В това отношение Кинг е избрал да опрости доста нешата. Няма нюанси. Няма я тази модерна идея, която да поставя действията на хората в конфликт, защото никой не е само лош или само добър. Били убива лоши хора. Точка. Дори не говорим за хора, които правят лоши неща. Просто ги наричаме лоши хора. Край.  В историята се прокрадва идеята, че Били е виждал добри хора да правят лоши дела и обратното, но когато става въпрос за неговите жертви, този нюанс не съществува. Все пак не е лесно да направиш един наемен убиец симпатичен на широката публика. Кинг е избрал най-прекия път. 

Самият Били също е доста простичко устроен. Той си има принципи и ги следва. Това го поставя някъде на границата. Самият той е човек, който прави лоши неща, но е приел за себе си, че в действията му има правота и справедливост. Това не е достатъчно, за да оправдае професията си, нито да се приеме за добър човек, но стига, за да може да спи нощем и да продължи да живее със себе си. Такъв какъвто е. Образът му на наемен убиец от друга страна е много интересен. Пред своите клинети, той е Били тъпакът, който играе много умело. Докато в действителност Били Съмърс е изключително умен и лоялен "служител". 
 
Историята, която Кинг разказва, трябва да е последният удар в кариерата му, онзи, който не е мислил да приема. Аха, да се окаже и изпада от нищото тази "последна" поръчка, която е толкова добре платена, че ще му обезпечи живота завинаги, ако, разбира се, харчи разумно и не се набива на очи. Какво повече може да иска? Освен, че е супер клиширано и той го осъзнава. Освен това работата намирисва. И въпреки че се е зарекъл да не поема подобен род поръчки, които му се струват гнили, парите са толкова добри, че той решава да направи въпросния последен удар. Тук започва всъщност най-приятната част от романа. 

Преди да изстреля този последен куршум, Били трябва да се внедри в мястото на бъдещото престъпление и да се слее с тълпата. Все още не е ясно, кога мишената му ще пристигне, затова той трябва да поддържа нисък профил и да стане част от малкото общество в квартала и офиса, без да се набива на очи и без да се сближава истински с никого. Тази част е свързана с метаморфозата на главния герой. За пръв път в живота си Били не успява да остане на страна от случващото се около него. Не успява да задържи на страна хората, които протягат ръка към него. Едновременно приятно и малко стряскащо е да проследи човек вътрешната борба, която в крайна сметка довежда и до финалните страници на историята. Именно тази промяна е малкото камъче, което в крайна сметка ще обърне каруцата. Но пък и не е лошо да се промени човек. Били никога не е бил лош, но и никога не си е позволявал изобщо да бъде нещо различно от умна машина, която много добре преценява всеки свой следващ ход.
Насладих се на "Били Съмърс", харесах го. Харесах героя, харесах и начина, по който се изви житейският му път. Също така ми напомни, че Бил Ходжис ме очаква. Съвсем скоро!



Няма коментари:

Публикуване на коментар