неделя, 5 февруари 2023 г.

"Тези лъжливи клетви" - Лекси Райън (Ревю)

 
Заглавие: "Тези лъжливи клетви"

Автор: Лекси Райън


Издателство: Ибис

Превод: Вера Паунова

Брой страници: 392

Година: 2022

 

Харесвам този жанр. Поради редица причини. Защото е динамичен, пълен с магия и изненади, заради интересните обрати и разнообразния набор от характери. Често и заради противоречивата любов, която се заражда между главните герои, защото е забавно и носи тръпка, когато четеш. Този жанр е моята чаша вода между сериозните книги през годината. Това е моят начин да отмия наситените емоции от някои книги, моят начин да взема глътка въздух, то е онова, което ми позволява да започна следващата си книга със свежа мисъл. Миналата година обаче нещо се промени. Прочетох няколко книги и не си паснахме с нито една от тях, въпреки че бяха поредици, които следя и съвсем убедена си бях накупила и продълженията, които така и си седят сега непрочетени. Не ми се и започват.

Поради тези причини "Тези лъжливи клетви" отлежава от лятото на рафта. Посегнах към нея едва в последните дни на изминалата година. С нея изпратих и посрещнах така да се каже новата година. Беше отличен избор. Прочетените страници започнаха бързо да се трупат. Лекси Райън си даде достатъчно време и свобода, за да изгради бекграунда на своите герои, както и да изгради света, в който ще подалага живота и изборите им на изпитание. 


Всъщност трябва да призная, че съм доста впечатлена. В своите 392 страници тя успява да изгради солиден свят, да въведе в него нужното за жанра многообразие, което да остави усещането за магия под пръстите на читателя. И най-важното е, че успява да създаде силна еднородна сплав от тези две неща, стъпвайки върху добрата основа на миналото. Историята, която лежи зад този опасен и бързо променящ се свят е и това, което му придава плътност. 

Но нека да вложа малко контекст в тези иначе повърхностни обяснения. Животът на главната героиня Бри е един малък ад. Принудена да краде и постоянно да поглежда зад рамото си, за да изкара малко пари, с които едновременно да издържа себе си и сестра си и да изплаща невъзможно големия дълг към леля си. Всичко това на практика я превръща в нейна робиня. Двете момичета живеят ден за ден. И тежката миазма на оковите им, ги смазва все повече ден след ден - физически и психически. Има само две неща, които им дават лъч надежда в непрогледната мъгла - това, че са живи и заедно,  и Себастиан - техният съсед, който чиракува при местния магьосник и който сякаш е единственият човек, което е настроен добросърдечно към тях. 


И понеже явно за Лекси Райън това не е достатъчно прецакано, тя решава да прати всичко по дяволите и "продава" сестрата на Бри на феите. Феите, които някога са отнели "майка им", феите, които Бри толкова мрази. Оттук историята се заплита бързо. Бри е принудена да работи за врага, за да спаси сестра си. И е готова на всичко. Да лъже, да мами, да шпионира, да краде и ако трябва дори да открадне сърцето на принц. Но нещата в двора на тъмните и на светлите феи далеч не са такива, каквито си ги е представяла. В царството на феите назрява война. Аристокрацията плете своите интриги, а феите, онези, които искат просто да живеят спокоен и сигурен живот, онези, които искат семействата им да бъдат в безопасност, децата им да растат свободни, е, тях кучета ги яли. Бри ще открие, че света на феите не е много по-различен от този на човеците.

Зад завесата на лъскавите приеми, зад маската на красивите рокли се крият мрачни и грозни тайни, които заплашват живота на всички в Царството на феите. И на Бри съвсем скоро ще й се наложи да избере страна. 

'Тези лъжливи клетви" направи първата крачка към мен. Определено ще прочета и "Тези оплетени връзки". Пък после ще видим. :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар