събота, 15 януари 2022 г.

"Скандалният живот на Евелин Хюго" - Тейлър Дженкинс Рийд (Ревю)

 
  Заглавие: "Скандалният живот на Евелин Хюго"
Автор: Тейлър Дженкинс Рийд

Издателство: Locus/Intense
Превод: Катя Перчинкова
 
Платформа: Storytel
Прочетено от: Гергана Стоянова
 
Брой страници: 496
Година: 2021
 
 
Първата книга, издадена у нас на Тейлър Джейкинс Рийд "Дейзи Джоунс & The Six" попадна в полезрението ми заради добрата реклама в социалните медии. Затова, когато се наредих на щанда на Локус на съответния Панаир/Алея на книгата, вече имах чувтсвото, че очаквам тази книга отдавна. Започнах да я чета малко след това по време на едно пътуване, без изобщо да подозирам в какво се забърквам, защото историята на Дейзи и Шесторката надмина всичките ми очаквания. 
 
Това ще ви помогне да разберете, защо подходих предпазливо със "Скандалният живот на Евелин Хюго". След толкова силно първо впечатление има само два начина, по които може да се развие втората среща. Да бъде пълно разоарование или да се превърне в любов завинаги. 
Наистина не исках да бъде разочарование. Затова изчаках и за пръв път следях умишлено коментари в интернет, четях ревюта, търсех такива. Това ми се случва за пръв път. В крайна сметка преобладащо положителната оценка ми вдъхна малко кураж и този път заслушах в Storytel историята на Евелин Хюго. 
 
Като на втора среща вече подготвена :) -  с ясното съзнание, че Евелин Хюго не съществува. Тя е измислен герой с измислен живот. Няма да търся нейни филми по средата на книгата, за да я видя и разбера по-добре. :) Няма и нужда. Защото Евелин Хюго е пълнокръвна личност, чиято слава заживя собствен живот извън страниците на биографията й.


Коя е Евелин Хюго? Сексбомба, както я определят таблоидите. "Сексбомбата Евелин Хюго се жени за трети път!" Знойна красавица, с тюркоазени очи и буйни руси къдрици, която гледа на живота достатъчно цинично, за да не скромничи изкуствено и да се преструва, че няма най-жестоките гърди, по които всички мъже и немалко жени точат лиги. 
 
Евелин е звезда. Лошото момиче на Холивуд. Всички искат да знаят какво прави Евелин, какво мисли, с кого излиза, с кого се среща тайно, за кого се жени. А сватби има в изобилие.
Евелин е талантлива актриса. Пресъздала е едни от най-силните, изкусителни, магнетични и чувствителни женски роли във и извън Холивуд. Емблематични роли, които са овековечили обожанието на публиката към нея. Страстта и отдадеността, с които актрисата изгражда своите образи на екрана събуждат сурово преклонение и възхищение към професионализма и дарбата й. А конфликтите, които причиняват тези роли във вътрешния й свят, единствено засилват вдъхновението, което събужда. 
 
Евелин е простосмъртна жена, която ще живее завинаги в сърцата на своята публика.
Тя е свободолюбив дух, който отказва да се подчини на желанията и еснафщината на обществото. Евелин обича с цялото си сърце и душа. Обича отвъд определенията за пол и благоприличие. Обича сцената пред и отвъд прожекторите, обича камерата, защото тя е нейната врата към света. А Евелин има какво да каже. 
 

Евелин Хюго застава зад магнетофона на младата журналистка Моник и разказва историята на своя живот  без свян, без тайни, с пълната откровеност на човек, който е приел себе си такъв, какъвто е. Глупаво е да не съжаляваш за нищо в този живот. Но не всеки може да приеме постъпките си и последствията от тях. 
Мога да кажа, че историята на Хюго е вдъхновена от една или друга актриса, всички виждаме малките препратки. Но да ви кажа честно това е последното нещо, за което се сещам, пишейки този текст. И затова харесвам толкова много Тейлър Дженкинс Рийд. Нейната Евелин Хюго не е събирателен образ на холивудските звезди Тя е Евелин Хюго - единствената и неповторима, от плът и кръв, която ще остане завинаги толкова ярка в сърцата на почитателите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар