сряда, 9 ноември 2022 г.

"Трите тела" - Лиу Цъсин (Ревю)

 

Заглавие: "Трите тела"

Автор: Лиу Цъсин

Издателство: Колибри
Превод: Стефан Русинов
 
Брой страници: 432
Година: 2020
 
 
Страхотно начало! Разбирам защо целия свят е луднал по тази трилогия. Земното минало на Лиу Цъсин се превърна в сензация на световната и българската литературна сцена. В основата на първата книга от трилогията за Земното минало на Лиу Цъсин "Трите тела" лежи добре познатия мотив за извънземна инвазия. Редица необясними явления предизвикват смут в научните среди и карат човечеството да постави под съмнение устоите на фундаменталните науки. Най-изтъкнатите учени в света, започват да се съмняват в логиката и научната стойност на натрупаните с векове знания, най-вече в областта на физиката. Събитията довеждат до лудост някои учени, което предизвиква убийства и самоубийства на изтъкнати имена в научните среди. 

Уан Мяо работи в областта на нанотехнологиите. Изследванията, които ръководи са в много напреднал стадий и изглежда се намира на крачка от постигането на успех, когато животът му се преобръща. Ученият е поканен на тайна военна среща, в която макар и по-голямата част от информацията да е засекретена, едно става кристално ясно, извънземна заплаха е надвиснала над Земята. Малко след тази среща, Уан Мяо започва да получава заплахи да прекрати нанотехнологичния си проект и необясними явления започват да се случва с и около него. Всичко това го кара да се замисли дали не е загубил ума си. В този преломен момент Уан Мяо открива виртуалния свят на играта "Трите тела". На пръв поглед играта изглежда хаотична и непредвидима. Но сякаш зад фасадата на този измислен свят се крие ключа към обяснението на цялата лудост обзела света.

В света на Трите тела, климатът и метеорологичните промени не могат да бъдат предвидени, което пречи на цивилизацията да планира своите краткосрочни и дългосрочни нужди. Това означава, че е невъзможно да бъде изградена трайна защита срещи непредвидимите климатични промени, това спира по-нататъшното развитие и съществуване на всички форми на живот.


Паралелно със съвременната и виртуалната сюжетни линии, повествованието се връща и години назад по време на Културната революция в Китай, защото именно там и тогава започва всичко. Как и защо не мога да ви кажа, защото, първо, концептуално книгата е твърде многопластова и географски и хронологично динамична, за да бъде синтезирана в един кратък текст. Второ, това ще спойлне твърде много. Културната революция в Китай трае десет години, последиците от нея - много по-дълго. В тези десет години Китай издига на пиедестал комунизмът и изкоренява с пълната бруталност, жестокост и безкомпромисност, на която е способен, всяка треска, която посмее да щръкне от гладките идеали на Партията. Кървавите сблъсъци и сляпата жестокост са отразени много натурално още в първите страници на книгата. 

Много силно начало поставя Лиу Цъсин в "Трите тела". Следваща спирка от "Земното минало" - "Тъмна гора"

Няма коментари:

Публикуване на коментар