вторник, 20 декември 2022 г.

"Еманципирана магия" - Тери Пратчет (Ревю)

 

 Заглавие: "Еманципирана магия"
Автор: Тери Пратчет

Издателство: Вузев
Превод: Мирела Христова
 
Платформа: Storytel
Прочетено от: Йоанна Темелкова

Брой страници: 288
Година: 1944


 Като цяло мисля, че човек може да напише един универсален текст за книгите на Тери Пратчет и той да бъде подходящ за всяка една от тях. Толкова си приличат в дълбочина. И в същото време всяка една от тях е вселена сама по себе си, пълна с шантави приключения, забавни диалози, нелепи ситуации и ами, човещинка. 

Сюжетът може да варира, героите също, макар че мнозина делят общи корици, но накрая всяка една от тях е История от Света на Диска. И това е повече от достатъчно. Това означава, че всяка една от тях е страхотна. 
Всеки от нас си има любими герои. Моите са Смърт и Смърт на мишките, разбира се. И може би донякъде това определя, кои са и любимите ни истории от света на диска. Факт е обаче, че харесах "Еманципирана магия" не по-малко от "Зимоковецът" или "Морт", или "Дядо Прас"
В този ред на мисли, не съм сигурна, доколко има смисъл от този текст. И все пак това, че всичко е ясно, не означава, че не трябва да си говорим за него. 

"Еманципирана магия" е сцената, на която за пръв път излиза под прожекторите Баба Вихронрав или Баба Уедъруекс, зависи кое издание четете или слушате. А Баба Уедъруекс определено е от онези "баби", които едновременно искате и не искате да имате в живота си. Но да се върнем малко по-назад. Всичко започва, когато един магьосник в предсмъртния си час дава един жезъл на едно бебе, което трябва да е осмият син на осмия син. Или само осмият син, не съм сигурна вече, бяха като че ли повече осмици. Само че се оказва, че бебето е осмата дъщеря.
Шок и ужас за магьосническия, че и за вещерския свят. Жена-магьосник? Абсурд. Безобразие! Невъзможно!
 
Е, невъзможно или не, първо, на Баба Уедъруекс грам не й пука, та грабва Еск(въпросното бебе, само че вече пораснало), за да я води към Невидимият университет в Анкх-Морпорк. Второ, и да не беше Баба Уедъруекс, на Еск очевидно й се става магьосник. Така де, или поне нещо ново й се прави. Едното води до другото, жезълът помага малко, Еск нали си е умница, та пътят към Невидимия университет си върви. Още по-голям шок и ужас настава, когато Еск се изтъпанчва там сред всичките магьосници с несломимото си желание да учи. 

Развръзката и краят са ясни, изобщо като цяло действието е ясно, ясно е и какво ще стане. Но няма никакво значение. Всяка книга на Пратчет сама по себе си е абсолютно удоволствие. Удоволствие да извървиш пътя заедно с героите му. Удоволствие да е да ги гледаш и слушаш как се борят, драпат, излагат и накрая успяват, защото са отдадени на това, което правят и го правят с пълно сърце. И накрая абсолютно удоволствие е да се насладиш на неговия добронамерено хаплив език, който винаги вади на масата някои от най-актуалните теми на нашето време. Теми, които вероятно ще са все така актуални и по времето на нашите внуци. От най-обикновените екзистенциални теми, които човъркат всеки от нас, до сложните и заплетени теми като еманципацията на "магията" и други неравноправия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар