понеделник, 9 септември 2019 г.

"Баба Марта и месеците" - Слави Ганев (Ревю)




Заглавие: "Баба Марта и месеците"





Автор: Слави Ганев
Издателство: Сиела
Брой страници: 248
Година: 2019


Усещам, че често когато седна да пиша за впечатленията си от някоя книга, често влизам в тона и настроението на автора. Така сега например ми иде да ви кажа "Любезни читателю, знай, че тая книга не е като никоя друга, която си чел."

Още когато я купих ми направи впечатление едрия шрифт, широкото междуредие и илюстрациите, които обикновено навяват за леко четиво, подходящо и за по-малки деца, за да им бъде лесно да следят реда и да усещат как напредват с историята, разгръщайки по-често страниците. И определено смятам това за плюс. 


Слави Ганев е избрал да разкаже историите си под формата на притчи, следващи сюжетната линия. И макар малко да заобиклаят, прескачат, после пак се връщат на главния път на повествованието, спокойно можем да наречем това история, а не сборник.


Всичко започва с Баба Година и Дядо Време, които в началото съвсем не са били баба и дядо. Но нали ние хората живеем по-малко от една обиколка на Дядо Време, та за нас са си прастари.
Запленен от прекрасната пъргава Година, Време се влюбва в нея безусловно. А от тяхната любов се раждат месеците. Всеки по своему различен - вечно веселият май, топлият Януари, който в името на хората се превърнал в най-студения месец, умният Септември, парцаливият Април, проклетата Марта, кой от кой по-особен, всеки противоположност на другия и все пак братя и сестри.


Но да се върнем в окото на бурята. На мартенската буря.
Ей, Марта била толкова проклета, че лошотията й край нямала. За секунди се разгневявала и сковавала цялата земя в студ и сняг. Никой не смеел да се изправи пред гнева й. И не било никак лесно да се живее с нея. Но пък бързо се усмихвала и когато това станело всичко наоколо грейвало, цветята цъфтели и хората изскачали от домовете си с усмивка на уста, благословени от неспокойния нрав на Марта.

Ако прочетете тази книжка, много неща ще разберете. Кой е Дядо Коледа и откъде идват подаръците всяка година? Откъде е дошла традицията на първи март да си връзваме мартеници? Кои са Пижо и Пенда? Как е създадено първото вино? Защо и как са се повявили първите монзухари? И много, много други отговори, чиито въпроси даже не сте сетили да си зададете.


А най-хубавото е, че Слави Ганев е избрал личното обръщение, за да напише своята книга. И по този начин, говорейки директно нам читателя, създава един неразрушим мост между него и себе си. Мост, по който може да мине всеки. Ще почакам няколко години години да порастне малката ми дъщеричка и тогава ще й я прочета. И вместо "Любезни читателю...", ще й река "Скъпа Марти..." и ще бъде наистина страхотно.


Таман дотогава ще е излязла и следващата книга, защото ако Слави Ганев не продължи да ни разказва притчи, подозирам, че ще бъде публично линчуван. :) Особено като се има предвид още колко интересни истории обеща да ни сподели.




Няма коментари:

Публикуване на коментар