петък, 24 юни 2022 г.

"Добри поличби" - Тери Пратчет, Нийл Геймън (Ревю)

 

Заглавие: "Добри поличби"

Автор: Тери Пратчет, Нийл Геймън

Издателство: Прозорец
Превод: Боряна Джанабетска
 
Платформа: Storytel
Прочетено от: Павел Владимиров
 
Брой страници: 416
Година: 2019


Апокалипсисът идва. Адът и Раят са готови за битка. И нищо не може да ги вразуми. Нито дори и фактът, че хората сме си толкова смотани, че и сами ще се затрием. 
 
"Ако държите да сте наясно с човешките работи, за да ги проумеете, може да ви е от помощ следното: повечето триумфи и трагедии в историята са причинени не от хора, по същество добри или лоши, а от хора, по същество хора."
Война ще има. Краят на света вече наднича зада ъгъла.  Събират се армии, зареждат се оръжията. Оня горе и оня долу започват да вадят един по един скритите козове от ръкава си. Конниците на апокалипсиса идват, злокобни предсказания се сбъдват, Антихриста... О, да, единият от козовете се е прецакал. 
 
Единадесет години преди тои паметен момент на демонът Кроули му е поверена важна задача. В точно конкретен ден, в точно конкретна болница да размени едно конкретно бебе с друго (не толкова конкретно). И после да хвърля по едно око на въпросното конкретно бебе. За да може когато настъпи моментът и всички предсказания се сбъднат, това конкретно бебе да поеме ролята си на Антихрист и да посее смърт и разруха сред хората. 
 
Кроули не е вчерашен демон, о, не. той е демон от сои. Само че и не от вчера живее на Земята сред хората. И представите му за апокалипсис може и малко да се разминават с тези на цялото адско войнство. Например ограничените демони, които цяла вечност са стояли в ада, не могат да оценят колко жестоко наказание е да спреш интернета на хората или да им отрежеш обхвата. Никой не може да оцени находчивостта и напредничавостта на Кроули. Е, неговите дяволски умения може и малко да са се разфокусирали, но съм убедена, че ако прочетете книгата, ще намерите напълно логична причина, защо размяната на бебетата не мина точно по план.
 
"Защото Кроли доста харесваше хората. За един демон това е сериозен недостатък.
О, той се стараеше максимално да опропасти краткия им живот, нали това му беше работата, но нищичко от онова, което измисляше, не можеше да се мери по лошотия с измисленото от самите тях. Те като че ли притежаваха истинска дарба да измислят лошотии. Това някак си беше изначално вградено в плана. Те се раждаха в свят, проявяващ към тях враждебност по хиляди дребни начини, а после посвещаваха огромната част от енергията си, за да го направят още по-гаден."

 
В същото време, докато Адът си мисли, че е посял семенцето на бъдещия Армагедон, Раят също е оставил или може би по-скоро забравил, един свой агент там - Ангет Азирафел. Който по стечение на обствоятелствата, не че се сприятелява с Кроули, но да кажем, че развива известна търпимост към неговата компания. Няма да е лъжа дори ако кажем, че въпросната търпимост е взаимна. Но дори и не си помисляйте да ги наречете приятели. Моля, моля, всяка жаба да си знае гьола. 
 

Та, както обиновено става, Армагедон, за който соменахме по-горе, не просто е готов да настъпи, ами направо е с единия крак вътре, Коннците на Апокалипсиса са яхнали стихиите, изобщо всичко отива на война, само дето на думи и по планове е по-лесно, отколкото на дела и в действителност. Така че всичко отива по дяволите. Представяте ли си как плановете на един куп хора, ангели, демони, вещици, ловци на вещици и предсказателки се скапват. Не си го представяте. И аз не мога. Това могат да си го представят само Нийл Геймън и Тери Пратчет. Жестока бъркотия. Много смях, много сарказъм и ирония. И много шеги на гърба на британците (естествено). А покрай всичкия този смях и много истина, типично и за двамата. Книги като тази няма смисъл да ги препоръчва човек, те сами се препоръчват, достатъчно е само да сложиш имената на Тери Пратчет и Нийл Геймън на корицата. Останалото е ясно. И разочаранование няма. Само чисто читателство удоволствие. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар