неделя, 23 октомври 2022 г.

"Смъртоносна академия" - Наоми Новик (Ревю)

 Заглавие: "Смъртоносна академия"
Автор: Наоми Новик

Издателство: Сиела
Превод: Надя Баева
 
Брой страници: 344
Година: 2020
 
Това не е първата ми среща с Наоми Новик. Всъщност е третата. И за пореден път установявам с приятна изненада, че нейните истории продължават да ме впечатляват. "Изтръгнати от корен" и "Сребърна приказка", макар и много различни една от друга, носеха общия фолклорен ген, вероятно произлизащ от полските й корени.  Дотолкова, че започнах да възприемам това за обща черта на творчеството й. Това и разбира се, изграждането на силен главен женски персонаж. И сега в "Смъртоносна академия" Наоми Новик е загърбила фолклорните елементи и е решила да ни потопи дълбоко в дебрите на опасната магия. Създавайки Ел - млада магьосница със злодейски наклонности, опитваща се да оцелее в магьосническа академия. И тъй като споменаването на фразата "Училище за магьосници" автоматично кара всички да се сетят за Хари Потър и поради тази причина текат подобни паралели между двете поредици, нека да ви кажа още в началото следното, "Смъртоносна академия" по нищо не прилича на Хари Потър.
Магьосническата академия няма нищо общо с Хогуортс. Липсва й блясъка, уюта, приятелствата и преподавателите. Това, което има в изобилие е магия и зловдни. А всеки ден е борба за оцеляване. Както и всяка нощ впрочем.
 


Наоми Новик е създала страхотна алтернатива на представата ни за магически училища. Сложните механизми, по които тече магията през училището и неведомите пътища, по които учениците му научават своите уроци (във всеки един смисъл на думата) направо ми пълнят душата. Не мога да ви го обясня и резюмето не може. Само Наоми Новик може. И го прави страхотно. Аз няма и  да се опитвам и да се излагам излишно. Но държа да подчертая, че училището, което е създала  Наоми Новик е като нищо друго, което сте чели или сте си представяли досега. И определено не е място, на което човек би искал да попадне. Така де, не си е работа, когато училището ти се опитва да се убие постоянно.

Освен сюжета в книгите на Наоми Новик, много обичам да говоря и за страхотните женски персонажи, които създава. Ел, съкратено от Галадриел, е точно такава. Ел е родена да бъде злодей. Затова и училището непрекъснато й предлага унищожителни, убийствени и много зли заклинания. Но да си злодей си има висока цена. Тръгнеш ли по този път, рано или късно се прощаваш със здравия си разум. А Ел е най-практичният човек, когото познавате. И определено не смята да си губи ума. Така че е запретнала ръкави и полага нечовешки усилия да жонглира между оцеляването в академията и изцеждането на малкото полезни заклинания, с които би могла да търгува или създаде нещо градивно, което да й  помогне да оцелее до и на дипломирането си.

Да покажеш слабост в магьосническата академия е като да си подпишеш сам смъртната присъда. Никой не иска слабаци. А слабаци със злодейски наклонности още по-малко. Така че на Ел й се налага да се утвърди като силен играч съвсем сама, без подкрепата на вече създадените анклави и съюзи и да се превърне в качествен магьоснически материал, който всеки би поискал да има в арсенала си. Това е единственият път към живота.

И разбира се, тук се появява поредната спънка в живота на Ел - самопровъзгласилия се за герой на академията Орион, който се втурва да я спасява, без никой да го е молил. А не знам, какво друго е проява на слабост, ако не постоянно да ти се притичва на помощ рицарят в бели доспехи. Присъствието  и постоянната намеса на любимеца на випуска в живота на Ел, обръща всичко с главата надолу.


Поток от сарказъм, словесни битки, прилични обиди, жестоки и зрелищни нападения и битки се редуват във вълнуващия разказ на Наоми Новик, който постепенно ни въвежда през отворените порти на академията и ни води до недрата й, обяснявайки всеки механизъм с безупречна логика.

Вярвам, че от която й книга на Наоми Новик да започнете няма да сбъркате. Ако сте се срещнали с нея едва в "Смъртоносна академия" ви препоръчвам да прочетете и другите две книги, издадени от Екслибрис. Що се отнася до поредицата Темерер на ИнфоДар, там вие ще си решите, защото така и не излезе цялата на български. Но вярвам че и тя ще е хубава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар