понеделник, 16 юли 2018 г.

Технологии и магия ще премерят сили в "Размяната"

Напоследък обемът на купчините с книги, които нямам търпение да прочета така главоломно се увеличава, че сега заемат не просто рафтове, ами секции. Затова и когато съм си набелязала някой автор, особено от фентъзи жанра, защото знаете, че там поредиците са дълги, а книгите дебели, търся някое малко книжле, което да ми разкрие стила и идеите в най-общ план за него, преди да се потопя напълно в дебрите на творчеството му. Така избягвах Сандерсън с години, докато накрая не се влюбих от пръв поглед в "Душата на императора" и знаех, че ще прочета всичко, което напише, било то и списъка за багажа през лятната му почивка. 

Знам, че отдавна трябваше да съм прочела "Хрониките на Амбър", след като открих и обикнах фентъзи жанра. Но ето, че все още не съм. Всъщност започнах да се заглеждам по Зелазни, когато излезе "Донеси ми главата на принца. Ако с Фауст не успееш. Просто шеметен фарс" на Зелазни и Шекли. И пак изчаквам. Докато  преди няколко месеца Сиела не преиздадоха "Размяната". А аз точно това и чаках. Двеста странички, с които да опитам от неговите думи.


Ала макар и да съвсем кратка за този жарн, идеята на "Размяната" е доста мащабна. И в интерес на истината се учудвам как не е набъбнала до по-внушителни размери. Представете си един свят, в който магия и технология вървят ръка за ръка. Представете си какви възможности има този свят. Ала като всеки естествен процес и този притежава основните стъпки на развитие - зараждане, развитие, подем, конфликт, катаклизъм, който обикновено обръща нещата с главата надолу. 

След Катаклизмът светът е разделен на две. Едната част развива своя технологичен прогрес и смята магията за измислена приказка, а другата се управлява от силни традиции, магия, страх и ненавист към каквито и да било иновации и технологии, та дори и най-простички изобретения, които биха улеснили битовия делник на хората. 

Историята започва с Дет Морсон, който е силна фигура в света на магията. Той е изправен пред предизвикателството на последната си битка. Битка, която губи. Ала магьосникът, който го побеждава, не  намира сили да убие невръстното му дете. Затова прави размяна. Синът на Дет отива в света на технологиите и израства като Пол - гений на китарата и крайно незаинтересуван от технологичния подем на своя свят. Пол заема мястото в люлката на Марк, когото магьосникът поверява в ръцете на едно семейство от света на магията, което не може да има свои деца и с радост приема малкото вързопче в обятията си. 

Марк и Пол израстват силни в генетичната си предразположеност към световете, на които всъщност принадлежат и съвсем не си намират място в настоящето. Сблъсъкът е неизбежен. Магия и технология ще се изправят от двете страни на бойното поле в лицето на младите момчета. 

Ала тук сред тези страници има много повече под повърхността на фентъзи декора. Това е една книга за прошката и огорчението, за преките следствия от тях. Тя е за промените и неспособността ни да се справим с тях, за изтръгването от корените, за хаоса на емоциите, с които често не можем да се справим. За прогреса и еснафщината. За грубото отхвърляне, отмъщението и самотата. За помощта, обичта и подкрепата. В нея няма зло и добро, а просто чисти човешки емоции, разбъркани и оплетени в един фантастичен свят изграден от магия, дракони, небостъргачи и технологии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар