сряда, 25 януари 2017 г.

Играч първи, приготви се

След Пиърс Браун се потапям отново в света на фантастиката с Ърнест Клайн. В "Играч първи, приготви се" се преплитат антиутопия, виртуална реалност и нърдове - точно моят тип фантастика. 

Годината е 2044, не толкова далечното бъдеще (това число звучеше много по-внушително преди 20 години, когато лунатиците очакваха края на света с настъпването на новото хилядолетие), а светът се е прецакал - задължителна предпоставна за една добра антиутопия. Но колкото и да е гадна и непоносима реалността - няма значение, защото съшществува ОАЗИС. Виртуален свят, в който хората могат да имат достъп до всчико - от образование до удоволствия. Виртуален свят, в който всеки може да бъде каквото си поиска, да изглежда както си поиска и да прави каквото си поиска.

И когато създаателят на тази платформа Джеймс Холидей умира, хвърля целия свят в истерия със своето завещание, обявявайки началото на най-голямото състезание в ОАЗИС. А за награда победителят ще наследи империята му. Истинска суматоха настава. Всички се втурват като обезумели да претърсвят необятния свят на ОАЗИС, търсейки Великденското яйце, което Холидей е скрил. 

И тогава съвсем неочаквано пет години след началото на Лова, точно когато Ловците започват да се обезкуражават и да се отказват, едно бедно момче, чийто аватар е все още на първо ниво, изведнъж открива първия ключ. И надпревата започва отново.
Уейд е сирак, който живее с леля си, но влиза тайно в ОАЗИС, защото хване ли го, ще продаде конзолата му, както е направила с всяко негово притежание досега. Двамата с най-добрия му приятел Аех са вманиачени на тема Джеймс Холидей и знаят наизуст всяка една подробност, публикувана някога за биографията му, умеят да играят до съвършенство всяка една от любимите му игри, знаят перфектно реплика по реплика всеки негов любим филм и са прочели до наизсустяване всяка книга, за която се споменава, че е била прочетена от него. Защото никога не знаеш, кога ще ти потрябва някой дребен детайл или умение в Лова. 

Броени часове след като Уейд взима първия ключ и отваря първата порта, след неговото име в класацията се изписва и това на Арт3мида, прочута блогърка и Ловец и както става ясно, момичето в което е влюбен Уейд (или поне се надява наистина да е момиче, а не някой плешив мъж на 40 години с име Чък). Приключението започва и тримата прители и съперници се втурват в надпреварата през глава, надпреварвайки се един с друг и тримата заедно с корпоративния съперник, който играе нечестно и разполага с неограничен ресурс. 

Страхотно написана, много динамична, и завладяваща история. А най-изумителното нещо в книгата са безбройните интересни факти и препратки за игри, музика и филми от 70-те и 80-те години. Тя е като алманах на развлекателния свят от онези години. Просто умът ми не го побира какъв нърд трябва да си, за да знаеш всички тези неща. Първоначално мислех, че повечето са измислени, все пак богатството на информация в книгата е наистина огромно.Но нещата, които проверих се оказаха до един верни. 

Книгата е истинска наслада за любителите на фантастиката, за любителите нърдове, за децата на 80-те и за всички останали, дори да не сте почитатели на жанра. Приключението си заслужава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар