сряда, 15 ноември 2017 г.

"Од и ледените великани" ще преобърнат Асгард с главата надолу

Открих Нийл Геймън преди няколко години с "Океанът в края на пътя" и въображението и стилът му на писане така ме очароваха, че обикнах творчеството му на мига. После осъзнах, че далеч не съм единствена.

"Од и ледените великани" е една приятна заигравка със скандинавската митология по начин, който само Нийл Геймън може да сътвори. 
Книжката е наслада за окото и ръката на читателя и много напомня на една друга негова интерпретация, която излезе преди години под логото на Артлайн Студио - "Спящата и вретеното".


Илюстрациите изпълват погледа на читателя и развихрят още повече въображението му. Разкошни са и допълват историята по начин, който ще ви накара да се върнете отново в детските си години. 

И отново Нийл Геймън пише детска книга, на която убедена съм ще се насладят и много възрастни. В нея има всичко, което всяко пораснало и непораснало дете може да иска - викинги, великани, богове, смело момче, забавни животни и много приятни хумористични закачки, които ще бъдат оценени от малки и големи.

Од израства във викингско селище. След смъртта на баща му, майката на Од става жена на Едуард Дебелия, който вече си има приличино количество деца. Така че Од остава някак встрани от семейството. Без да задълбава в чувствата на момчето и да превръща приказката в драма, Нийл Геймън все пак ни дава ясно да разберем, че тези обстоятелства го измъчват. И така една сутрин Од си открадва парче сушена риба и заминава в горската колиба на баща си. Ала тази година зимата  е сурова и продължителна. Твърде дълга.

По неволя на съдбата Од се сблъсква в гората с трима нейни необичайни обитатели - мечка, лисица и орел. Толкова необичайни, че дори говорят. Наистина необикновени, защото всъщност се оказват боговете на Асгард, превърнати в животни.
И макар Од да не е смелият принц Чаровен, а просто едно слабичко момче с патерица, той решава, че тая работа не може да остане така и повежда новите си приятели към Асгард.

Нийл Геймън плете добре нишката на своята история, срещайки Од с богове и великани, каквито никога не си е и помислял, че могат да зърнат очите му. Изковава необикновената история на едно момче, което израства пред очите на читателя, за да ни покаже, че не е нужно да си силен и голям, за да се притечеш на помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар