понеделник, 27 ноември 2017 г.

Любов и смърт ще се вихрят в "Повелител на сенките"

Все по-сериозно се замислям над идеята да започвам някоя поредица едва след като са написани и издадени всички книги. Подхващам "Повелител на сенките" и осъзнавам, че не помня нищичко от "Лейди полунощ" и макар че Касандра Клеър е милостива към читателите си и от време на време пуска по някой напомнящ или насочващ коментар в размислите на георите си, продължавам да се чувствам като в небрано лозе. 

Харесвам свеът на ловците на сенки - всяка една негова част в миналото, настоящето и бъдещето. Касандра Клеър създаде нещо прекрасно и магично. един свят, изпълнен с трескави приключение, съскащо напрежение и непоколебима любов, която те кара да застиваш посред изречението. 

Обичам историята на Джейс и Клеъри, обичам и тази на Уил, Джем и Теса и сега с всяко следващо изречение се влюбвам все повече в тази на Ема и Джулиън. 
Студеният мир е увеличил разривът между долноземците и ловците на сенки, дотолкова че фракции на Кохортата добиват сериозно влияние сред Съвета и Клейва. Обитателите на невидимия за мунданите свят са изправени пред нова война, която може да съсипе толкова много. 

Касандра Клеър обособява три основни сюжетни линии, разделяйки ключовите си герои сред тях. Ловците на сенки са индивидуалисти, ала израствайки в големи семейства се учат да бъдат и отборни играчи.
Кит Херондейл се присъденява към семейство Блекторн след смъртта на баща си. Дългогодишното трупано недоверие към нефилимите започва да се подкопава и да отстъпва място на привързаността и приятелството. Кит неусетно се превръща в неделима част от близнаците Тай и Ливи. Касандра Клеър гради връзката между тях много внимателно. Оставя нужното време на недоверието да се стопи и да се превърне в загриженост и топлина, без да бърза, без да насилва нещата. 

Марк все още търси своето място сред старото си ново семейство. Прекарал твърде дълго време в Дивия лов, той все още се лута между отговорностите към блиизките си и свободата на волната му душа, която години наред е летяла с елфите и заспивала под яркото нощно небе. Марк няма проблеми с лоялността. Семейството е на първо място. Но приспособяването към този начин на живот не е никак лесно. Каси оформя сериозен любовен четириъгълник около Марк, Кийрън, Кристина и Диего, който като че ли започна да се разплита, но аз не бих избързвала със заключенията. Във втората книга Каси отделя доста по-голямо внимание на Кристина. Като честно казано малко ми е прекалено перфектна. Душата й прелива от доброта, винаги тактична, умна, схватлива, хитра, досетлива, разбира се, изключително красива и изящна, забавна, духовита...мога да продължавам още доста редове надолу. Но някак ми убягнаха недостатъците й, които да уплътнят това безформено съвършенство.


И понеже любовният четириъгълник сякаш не е достатъчен, Каси залита и Ема и Джулиър в него. Ема, която отчаяно се опитва да избяга от чувствата на своя парабатай към нея и от своите собствени към него, моли Марк да излъже с нея, че са двойка. Джулиън от своя страна трупа напрежение и гняв, които в един момент ще се отприщят безвръзвратно, ще пометат скромното им отшелническо съществуване и ще го превърнат в експлозия от сдържани емоции и страсти. Ема и Джулиън сякаш затъват все по-дълбоко в тази всепоглъщаща любов, която изпитват един към друг. Ала това не е решение на проблема. Те трябва някак да намерят начин да се справят с това помежду им. По един или друг начин.
Ябълката на раздора. Във втората книга на поредицата Тъмни съзаклятия, Каси избира за ябълка на раздора черната магьосническа книга. Книга, която е способна да вдъхва живот на мъртвите. А щом е способна на това, представете си още какво може да прави.И разбира се, всички искат черната книга. Абсолютно всички, без изключение. Едни защото искат да спасят други. Други, защото искат да убият трети.Четвърти просто искат власт и тн.
Понякога имам чувството, че в Каси се крият две личности - онази романтичната, която издига любовта над всичко и завърта света на своите герои около нея. И онази другата Каси - тъмната Касандра, която изневиделица вади острието си и посява след себе си смърт и разруха, без да й мигне окото.
Е, въпреки че направо настръхвам като си помисля, какво може да се случи, Каси отново пусна на свобода демоничната си страна в "Повелител на сенките" и ме остави с безмълвен стон на уста, дочитайки последните страници на книгата. Сега ми остава да се чудя, коя Каси ще надделее в борбата в "Queen of Air an Darkness", чието излизане на американския пазар се очаква да бъде чааааааак декември другата (2018) година. Цяла вечност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар