четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Магията на Каравала ще ви плени

Когато Издателство Бард пуснаха на пазара това прекрасно издание, нямах търпение да я имам. И може би заради това очакване и желание, бях малко предубедена към "Каравал" на Стефани Гарбър. Но тази книга задмина всичките ми очаквания, удвои ги и направо отпраши напред.

Не помня кога за последно съм чела толкова магнетична книга. Не помня, дали изобщо съм чела толкова магнетична книга. Пленителна е.
"Каравал" е книга за магия, която сама по себе си е магия. Всяка думичка е като заклинание, което ме вплита все по-дълбоко и безвъзвратно в историята.


Почеркът на Стефани Гарбър е лек, феиричен и балансиран. Не си е спестила описанията. Отделила е на Каравала нужното време и внимание. Но тези описания не дотягат, всяко едно от тях запалва по една малка лампичка във въображението на читателя, осветявайки още един детайл от шеметния Каравал, разкривайки парче по парче пърстрия солиден пъзел. Прекрасен текст и прекрасен превод, който се чете леко и увлича неусетно.

Признавам, че историята започна доста скучно и обикновено. Стефани Гарбър директно ни хвърля в прегръдките на главните действащи лица и първото впечатление, което оставя за тях не е особено приятно. Което за момент ме накара да се запитам "Искам ли да чета тази книга наистина?"
Но за щастие това интро беше кратко. А и не мога да отрека, че имаше своята функция. Но веднъж потънала в това приключение, не мога да се откъсна от страниците и... О, да! Искам да чета тази книга.

След дългогодишна  едностранна кореспонденция, Скарлет най-накрая получава отговор от Легендата - собственик на Каравала. Не просто отговор, а покана. Но да тръгнеш за Каравала не е толкова просто.
Скарлет и Тела израстват под зоркия и жесток поглед на баща си. Никога ненапускали своя мъничък остров. И като че ли единственото спасение за двете девойки е предстоящата сватба на Скарлет за мистериозен благородник.
Ала тази покана променя всичко. Сватбата е след броени дни, както и Каравала. Но това е възможност, която човек не може да изпусне. Тела заминава тайно за Каравала и Скарлет няма друг избор освен да я последва, защото това е нейната сестричка, за която тя би дала живота си .

Каравалът е нещо, което не можете да си представите. Толкова тайнствен, красив и магичен, че ми се иска да бъда част от този свят. За пръв път ми се иска да бъда героиня в книга.
Каравалът е игра. Нещо, което Легендата не спира да напомня на своите гости. Но тази игра изглежда толкова истинска, заплахите, които дебнат от тъмните улички са толкова реални, а магиите, които се случват толкова пленителни, че човек е способен да загуби ума си в нея.

Всяка година играта на Каравала е различна, както и наградата за победителя. Тази година участниците трябва да открият Тела. Изгубената сестра на Скарлет. А наградата е повече от изкушителна.Желание - Легендата ще излълни едно желание на победителя. Така че Скарлет няма друг избор освен да играе. Веднъж влязла в Каравала, тя иска единствено да открие сестра си. А може би Легендата е способен да изълни желанието й - спокоен и сигурен живот за двете момичета, далеч от баща им.

И разбира се, какво е една такава история, без в нея да е намесен един млад, самонадеян чаровник като Джулиан. Джилиан е последният щрих, който окончателно да грабне женската аудитория. Младият моряк влиза в Каравала заедно със Скарлет по свои сибствени причини, които остават мистерия до края. И въпреки че на няколко пъти почти я изоставя, в крайна сметка успява да я отърве от не една и две каши. Двамата споделят това опасно и магично приключение заедно, ала в края му Скарлет все още няма представа кой е Джулиан.

Стефани Гарбър не дълбае много дълбоко в героите си. Задоволява се с това да изгради характерите им без пролуки. Те не са многопластови, нещо към което много автори се стремят и едва малцина постигат. За сметка на това обаче всяко едно действие е добре подкрепено от индивидуалността на всеки герой, което ги съживява ярки, от плът и кръв.
Стефани Гарбър компенсира това превръщайки Каравала в център на вселената. Историята е сложна, заплетена и многослойна. Връща ни назад във времето, за да ни разкаже началото на Каравала както и в някои от повратните точки в живота на Легендата. Тук авторката не е пестила усилия. Действието е динамично и интензивно. Каравалът дълбае толкова дъбоко в душите на своите участници, че ги оголва до кокал, за да влее в тях своята магия. Каравалът е игра. И въпреки всичко не е само игра. Каравалът е истината, която всеки от героите ще открие за себе си по време на шоуто. Ще победи единствено онзи, които е готов да приеме тази истина за себе си, единствено онзи, които е готов да се изгуби напълно, за да открие пътят обратно към себе си. 

Каравалът е магия, не я пропускайте.



2 коментара:

  1. Личи, че книгата те е пленила. И аз виждам как между редовете прозира нещо, но някак се възспирам да я прочета. Има моменти, когато просто изпитвам нужда и други, когато не мога и да си помисля да я започна. Странна смес от желания и нежелания...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз бях малко на кантар. Свикнала съм да не се нагласям много за нахвалени книги. И в началото наистина започна не по мой вкус. Но веднъж опитала от магията на Каравала наистина не можех да се спра. Препоръчвам ти я.

      Изтриване